Wolken en cirkels

14-09-2022

Wandelend door de natuur denk ik na over dingen die mij dwars zitten, maar waar ik geen invloed op kan uitoefenen. Ik kijk dan naar boven en zie voortdrijvende wolkenluchten.

Cirkel van betrokkenheid
Stijgende energieprijzen, de oorlog in Oekraïne en familieperikelen, ik heb zorgen over zaken waar ik niets aan kan veranderen. Vroeger dacht ik dat ik mensen kon redden, maar dat is vaak een illusie. Betrokkenheid vraagt actie, maar als dit niet effectief is dan kun je je energie beter richten op dingen die te beinvloeden zijn. Gemakkelijk gezegd voor een actief persoon, zoals ik.

Mensen verliezen aan ziekte en dood is naar. Mensen kwijtraken omdat er geld en jaloezie in het geding zijn, is net zo erg. Op mijn spreekuur heb ik vaak aangegeven dat geld en emotie twee zijden van dezelfde medaille zijn. Verwijdering en vechtscheidingen ontstaan doordat boosheid, teleurstelling en gevoelens van miskenning materieel dienen te worden gecompenseerd. Bij erfenissen is het vaak niet anders. Degene die zich achtergesteld of minder bedeeld voelt vindt dat oude rekeningen moeten worden vereffend. Emotioneel boekhouden heet dat.

Ik ben mij ervan bewust bevoorecht te zijn qua intelligentie en bepaalde talenten. Dit heeft geleid tot maatschappelijk succes. Toch was het niet alleen 'geluk' maar ook inspanningen die bijgedragen hebben aan dit succes. Helaas betekent het wel voor sommigen dat ik 'genoeg' heb. Na het overlijden van mijn moeder werd mij niet gegund dat ik voorwerpen van emotionele waarde kreeg. Ook zou ik te zakelijk zijn, waardoor ik anderen tekort zou doen. Ik kan deze zienswijze alleen incasseren.

Cirkel van invloed
Mijn neiging tot verantwoordelijkheid nemen, sturen en regelen staat buiten kijf. Dit was waarom mensen steun bij mij zochten. Ik kom op voor zwakkeren in de maatschappij, maar laat niet over mij lopen. Opdrachtgevers noemen mij krachtig en analytisch. Cliënten noemen mij eerlijk en inspirerend. Tot zover de positieve kant. Iedereen kan zich voorstellen dat kracht een tegenreactie oproept en dat kan ook negatief uitpakken.

Het paradoxale is dat ik in mijn werk juist veel erkenning heb gekregen voor dezelfde eigenschappen die mij privé soms zo alleen doen voelen. Kijken naar de lucht helpt. Wolken drijven voorbij en gedachten ook. En soms is er opeens een prachtige regenboog...

NB De ‘cirkel van invloed’ en ‘de cirkel van betrokkenheid’ zijn afkomstig uit De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap van Stephen Covey.

Terug naar overzicht